WANDELEN

Waarom is wandelen zo gezond voor je?

Elke dag een half uurtje lopen is goed voor iedereen. Het is niet alleen gezond maar je humeur wordt er ook een stuk vrolijker van. Er is inmiddels bewezen dat als je iedere dag een wandeling maakt dat er dan wel degelijk vooruitgang zit in de gezondheid.

Waarom is wandelen zo gezond voor je?

Wanneer je niet echt gewend bent aan veel beweging doe je er in elk geval goed aan om dit langzaamaan op te bouwen. Via het internet kan je vaak veel schema’s vinden die je als tip kan gebruiken. Wanneer je een trainingsschema hebt dan voorkom je in elk geval spierpijn en pijnlijke schenen.

Het is vooral heel erg belangrijk om rechtop te lopen en je goed te ontspannen. Daarbij loop je dan in een tempo wat goed bevalt voor jezelf. Maak geen grote passen en zorg dat je armen op een soepele manier mee bewegen. Bij stevig doorwandelen gaat de conditie van hart en longen alleen maar vooruit.

Het is beter om lang te lopen dan kort te sporten

Als iemand veel zit is dit ongezond. Na vier dagen zitten de concentratie vetten in het bloed en de insulinegevoeligheid neemt af. Je krijgt dan te maken met risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes. Het is dus bewezen als je veel loopt dat het gezonder is dan kort sporten.

Wat helpt als je gaat wandelen?

Wanneer je iedere dag een wandeling maakt dan is dat goed voor een aantal punten in het lichaam:

  • Spieren en botten: Wanneer je wandelt, versterkt dit de spieren en botten. Er is dan een kleinere kans dat botontkalking ontstaat. Met wandelen belast je de botten waardoor ze sterker worden maar je krijgt bouwt ook nieuw botmassa.
  • Hart en bloedvaten: Door een half uur te gaan wandelen elke dag, is er kans op een verlaagde bloeddruk en ook het cholesterolgehalte is lager.
  • De longen: Door wandelen wordt het vermogen van de longen groter en wordt er ook meer zuurstof opgenomen.
  • Diabetes: je kunt door wandelen de kans op diabetes type 2 vermijden
  • Hersenen: Wanneer je het in beweging vast blijft houden is de kans op Alzheimer een stuk kleiner.
  • Depressie: door te gaan wandelen, werkt het stress en depressieve gevoelens tegen. Ook angststoornissen nemen af.
  • Nachtrust: Door wandelen, kan je gemakkelijker inslapen maar ook doorslapen wat de slaap verbeterd.
  • Overgewicht: Wanneer je iedere dag een half uur wandelt dan kan je dus ook afvallen omdat je calorieën verbrand.
  • De darmen: Wandelen stimuleert ook de stofwisseling en gaat darmverstopping tegen.
  • Sommige kankervormen: Als je veel wandelt is de kans op darm-, borst,- en baarmoederkanker kleiner. Ook is de kans dat je door het wandelen darmkanker kan overleven.

meer te weten komen

mooiste plekjes

bijzonder

boswandeling

meenemen